Velký knižní čtvrtek

28.02.2015 17:35
 
První letošní Velký knižní čtvrtek tradičně přinese nabídku jedinečných a zajímavých knih. Čtenáři se tak mohou těšit na patnáct nových titulů, které se na pulty knihkupectví dostanou ve čtvrtek 19. března. 
 „V uplynulých letech se náš výběr ustálil vždy na dvanácti novinkách, ale letošní jaro se nám sešlo poměrně hodně silných titulů a tak výběr nebyl vůbec jednoduchý. Nakonec jsme se přiklonili k variantě nabídku rozšířit a nabídnout čtenářům hned o tři knihy více. Toto je oproti minulým ‚čtvrtkům‘ malá změna a věřím, že pozitivní,“ říká zástupce pořadatele Ctirad Fuchs.
Knihy v nabídce již sedmého Velkého knižního čtvrtku jsou opět různých žánrů a zaměření. Nebude chybět světová a česká beletrie, kriminální žánr ani dětské tituly, sci-fi, cestopis či historická literatura faktu. Stejně jako v minulých letech plánuje pořadatel s Městskou knihovnou v Praze a knihkupci ze všech krajů doprovodné akce, setkání s autory, slevy v den vydání a další zajímavosti pro čtenáře. Akci bude také doprovázet Velký knižní e-čtvrtek, kdy většina knih z jarní nabídky vyjde zároveň i jako e-kniha.
A na co se mohou čtenáři těšit? Mimo jiné na novinku Petry Soukupové nazvanou Pod sněhem, ve které autorka na příběhu tří sester zachycuje otisky spletitých osudů, dávných zážitků a frustrací s takovou bravurou, že před čtenářem vyvstávají jako jedinečná životní dramata. Na fenomenálního jihoafrického spisovatele Devona Meyera s thrillerem Ďáblova hora, na povídky Petra Janečka v knize Krvavá Máry a jiné strašlivé historky o nadpřirozených bytostech a záhadách, na jednoho z nejlepších skotských autorů dneška  Mackaye Malcoma  a jeho krimi román Nezbytná smrt Lewise Wintera. Jiří Padevět si po svém počinu Průvodce protektorátní Prahou oceněném cenou Kniha roku Magnesia litera připravil další, tentokrát o násilnostech nacistické branné moci, páchaných na civilním obyvatelstvu mimo bojové situace a mimo místa k represím přímo určená - Krvavé finále, Jaro 1945 v českých zemích. Pro dětské čtenáře jsou v jarní nabídce zastoupeny hned dva tituly a to Hvězdy pražské ZOO od známého písničkáře Jiřího Dědečka a Emmy Pecháčkové a ztřeštěný román Konečně doma o invazi mimozemšťanů na planetu Zemi od amerického spisovatele a ilustrátora Adama Rexe, jehož filmová verze bude mít taktéž v březnu premiéru. Charles Lewinsky ve svém románu Gerron vypráví životní příběh slavného německého herce a režiséra židovského původu, který byl nacisty transportován do terezínského ghetta. Příznivci fantastické literatury jistě ocení antologii povídek Divoké karty od George R. R. Martina. Světovou beletrii pak zastupují autoři Sorj Chalandon s napínavým a čtivým románem Návrat do Killybegs oceněným Velkou cenou Francouzské akademie, americká spisovatelka Lois Lowryová, která ve svém románu Spočítej hvězdy strhujícím způsobem připomíná hrdinství dánských občanů, kteří zachránili přes sedm tisíc židovských obyvatel království tím, že je převezli přes moře do neutrálního Švédska, dále Brooke Davisová s její novinkou Ztráty a nálezy, dojemným příběhem o třech lidech, kteří zjistí o čem je láska a život a ještě román Daniela Glattauera Není zač. Odpověď na základě vlastní zkušenosti, co se stane s duší, když nohy ujdou osm set kilometrů současným Španělskem po cestě s tisíciletou tradicí – dává francouzský bestseller Nesmrtelná túra do Compostely, Poutníkem chtě nechtě - od lékaře a diplomata Jeana-Christophe Rufina. Výčet uzavírá slovenská próza známého textaře a spisovatele Borise Filana Klimtův polibek - velký, krásně bolavý příběh o těch, kdo nedokážou odejít a nesmí zůstat.
 
Velký knižní čtvrtek  – kompletní seznam:
Petra Soukupová Pod sněhem (Host)
Jiří Padevět Krvavé finále, Jaro 1945 v českých zemích (Academia)
George R. R. Martin Divoké karty (Argo)
Mackay Malcolm Nezbytná smrt Lewise Wintera (Panteon)
Lois Lowryová Spočítej hvězdy (Argo)
Charles Lewinski Gerron (Mladá Fronta)
Sorj Chalandon Návrat do Killybegs (Argo)
Brooke Davisová Ztráty a nálezy (Mladá Fronta)
Petr Janeček Krvavá Máry a jiné strašlivé historky (Plot)
Adam Rex Konečně doma (Paseka)
Jiří Dědeček, Emma Pecháčková Hvězdy pražké ZOO (Paseka)
Daniel Glattauer Není zač (Host)
Jean –Christophe Rufin Nesmrtelná túra do Compostely, Poutníkem chtě nechtě (Prostor)
Boris Filan Klimtův polibek (Slovart)
Deon Meyer Ďáblova hora (Moba)
 
Mediální partneři :
Český rozhlas – Radiožurnál, regionální Deník, TV magazín
Partner:
Městská knihovna v Praze
Pořadatel:
Knižní distribuce KOSMAS
 
Další informace naleznete na www.velkyctvrtek.cz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Výpůjční doba

 ÚTERÝ   18:00 - 20:00

 SOBOTA   18:00 - 19:00

     (v červenci a srpnu

     je v sobotu zavřeno)

Aktuality

Čtení, čtení...nad něj není

23.03.2021 19:17
  aneb co ANO a co NE při čtení dětem (Rady a tipy pro všechny, komu leží...

Nové regály na knihy

04.12.2020 16:42
  V knihovně máme nainstalované nové regály na knihy, které se ...

Týden knihoven - možnost vybraných e-knih zdarma

06.10.2020 18:01

Změna dne půjčování knih

24.06.2020 18:27
    Od 30. června 2020 dochází ke změně výpůjčního dne v knihovně....

Vánoční přání

22.12.2019 19:25
 
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>